För den oinvigde kan alla de ord och termer som har med betting att göra te sig som rena grekiskan. De kan vara helt omöjliga att förstå. Vi ska därför här och nu försöka förklara de allra vanligaste, men ändå ganska kluriga, uttrycken i den underbara värld som kallas för betting.

Betting
Innebär att man satsar en valfri summa pengar och därmed slår vad om vem eller vilka som ska vinna ett visst evenemang.

Sportbetting
En vadslagning som exempelvis handlar om vilket lag som vinner en viss match, vilken häst som springer hem travloppet eller vilka matcher som blir allra mest målrika under Elitserien i ishockey.

Odds
Ett sätt att försöka räkna ut sannolikheten för att en viss händelse ska inträffa. Ju lägre ett odds är desto högre är sannolikheten för att det verkligen ska hända. Den motsatta situationen är följaktligen att ju högre oddset är desto lägre är sannolikheten för att det förväntade är rimligt.<

Bookmaker
Kallas för ”bookie” på engelsk, och därmed också på svensk, slang. En person eller ett företag som jobbar med att saluföra och ta emot vad från spelare.

Favoriten
Det spelalternativ som är allra mest betrott av spelbolagen. I så kallade systemspel blir det populäraste alternativet favorit och förvandlas därvid raskt till en riktig lågoddsare.

Gardera
Man garderar (i egentlig mening ”skyddar sig”) om man är osäker på hur en match ska sluta. Det innebär i klartext att man på sin tipskupong väljer fler än ett tecken på en och samma rad eller att man vid travspel väljer att satsa på fler än en häst i samma lopp.

Helgardera
Ett sätt att, bildligt talat, hålla upp byxorna med både livrem och hängslen. Man helgarderar främst i systemspel. Om man är väldigt osäker på hur en match eller ett travlopp ska sluta kan man som en sista utväg välja alternativet att helgardera. Det innebär att man kryssar samtliga alternativ på tipskupongen eller att man spelar på samtliga hästar i travloppet. Resultatet blir att man faktiskt inte kan förlora. Man blir en vinnare. Nackdelen blir å andra sidan att kostnaden skjuter i höjden. Det är nämligen svindyrt att helgardera.

Oddsjämförelse
En lista med odds från bookmakers och spelbolag. Med listans hjälp blir det fullt möjligt att på ett mycket enkelt sätt jämföra och se vilka spel som har högst odds.

Spik
Ett ganska vanligen förekommande begrepp inom främst travsport. Uttrycket kan också förekomma i andra sammanhang, exempelvis inom sportspel såsom Stryktipset. Om man spikar ett objekt så menas det att man endast väljer ett objekt i en match eller i ett lopp. Man kan exempelvis välja att spika en specifik häst i ett visst travlopp. Uttrycket används även i minigolf men har då en helt annan betydelse.

Totalisatorspel
Vanligt förekommande uttryck inom travsporten. Oddsen bestäms i det fallet av hur hårt och hur många som spelar på en viss häst. Detta förändras hela tiden fram till spelstopp. Ju hårdare och fler insatser desto lägre odds. Vid spelstopp bestäms det odds som spelaren får, inte det som gällde när han själv satsade sina slantar.